طالبان برای نخستین‌ نوجوان انتحاری این گروه بنای یادبود می‌سازد

بیشتر مهاجمان انتحاری طالبان نوجوانان و جوانان ۱۵ تا ۲۵ سال بودند

 حیات‌الله، نخستین مهاجم انتحاری طالبان، با عکسی از  بنای یادبود او در پکتیا‌ــ khalidzadran01/X@

سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله رژیم طالبان و رهبر شبکه حقانی، برای حیات‌الله، نوجوانی که از او به‌عنوان نخستین مهاجم انتحاری طالبان یاد می‌شود، در پکتیا واقع در شرق افغانستان بنای یادبود می‌سازد.

خالد زدران، سخنگوی پلیس طالبان در کابل، روز سه‌شنبه ۱۵ آبان در اطلاعیه‌ای، اعلام کرد که هدف از ساخت این مناره یادبود «پاسداشت یاد و خاطره حیات‌الله و قدردانی فرهنگی از قهرمانی‌ افغان‌ها در برابر آمریکایی‌ها در افغانستان» است.

خالد زدران افزود که حیات‌الله نخستین مهاجم انتحاری طالبان بود که با خودرو بمب‌گذاری‌شده آمریکایی‌ها را هدف قرار داد.

این بنای یادبود در محلی که حیات‌الله به نظامیان آمریکایی حمله کرد، ساخته می‌شود. بر اساس تصاویر منتشرشده، در مکان حمله لاشه‌ای خودرویی که از آن برای حمله استفاده شد، هنوز باقی مانده و پرچم طالبان روی آن نصب شده است.

در مورد سن حیات‌الله در زمان حمله انتحاری، اطلاعاتی در دست نیست،‌ اما از عکس‌های او چنین به نظر می‌رسد که حدود ۱۵ سال داشته است. بیشتر مهاجمان انتحاری طالبان که در جریان ۲۰ سال حکومت دولت جمهوری و حضور نیروهای ناتو در حملات مرگبار شرکت کردند، نوجوانان و جوانانی در سنین ۱۵ تا ۲۵ سال بودند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

نخستین حمله مهاجم انتحاری طالبان به نیروهای افغان و آمریکایی ۲۷ ژانویه ۲۰۰۴ در یک ایست‌بازرسی در پکتیا رخ داد که در آن هیچ سرباز آمریکایی و افغان کشته نشدند و به زخمی شدن چند سرباز افغان انجامید، اما به نگرانی گسترده از بازگشت طالبان به میدان جنگ پس از فروپاشی رژیم این گروه در اواخر ۲۰۰۱، منجر شد. تا پیش از آن، القاعده در کشورهای مختلف از روش حمله انتحاری استفاده کرده بود، اما این نخستین حمله انتحاری طالبان بود که نشان می‌داد برای جنگ با نیروهای ناتو و دولت وقت افغانستان، از القاعده الهام گرفته‌اند.

اعضای طالبان ویدیویی را از جریان حمله حیات‌الله به نظامیان افغان و آمریکایی در ایکس پخش کردند که به دلیل کیفیت پایین آن، جزئیات مکان و تاریخ دقیق آن قابل تشخیص نیست. در این ویدیو، یک خودرو که از پیش بمب‌گذاری شده است، به حیات‌الله تحویل داده می‌شود. حیات‌الله خودرو را به سمت ایست‌بازرسی نیروهای افغان و آمریکایی در چند کیلومتری قرارگاه آمریکایی‌ها در شهر گردیز، مرکز پکتیا، می‌راند و لحظاتی بعد ستونی از دود و آتش به آسمان بلند می‌شود. اعضای طالبان که از این حمله ویدیو گرفته‌اند، با صدای بلند الله‌اکبر و سبحان‌الله می‌گویند.

پکتیا در شرق افغانستان، زادگاه جلال‌الدین حقانی، پدر سراج‌الدین حقانی و بنیان‌گذار شبکه حقانی، است. این خانواده که اکنون بخشی از قدرت را ساختار طالبان در اختیار دارند، با نفوذ گسترده در پکتیا و شهرهای همجوار آن، صدها نوجوان را به اجرای عملیات انتحاری سوق داد. 

سراج‌الدین حقانی اسفند ۱۴۰۰ در یک سخنرانی در قندهار، گفت که خود او یک‌ هزار و ۵۰ مهاجم انتحاری را به عملیات فرستاده است. حقانی از این مهاجمان به‌عنوان «استشهادی‌ها» یاد کرد و برای آن‌ها و خانواده‌هایشان دعا کرد.

حقانی تاکنون چندین بار هم با بازماندگان و خانواده‌ مهاجمان انتحاری ملاقات کرده و به آنان پول نقد و زمین داده است.

اعضای شبکه حقانی از جمله خالد زدران هم که چندین سال در بخش رسانه‌های این شبکه کار کرده‌اند، تاکنون چندین ویدیو از جریان اعزام مهاجمان انتحاری نوجوان به عملیات زیرنظر سراج‌الدین حقانی منتشر کرده‌اند. در این ویدیوها، هیچ مرد میانسال یا مسنی در میان انتحاری‌کنندگان دیده نمی‌شود.

حملات انتحاری از مرگبارترین روش‌های طالبان بود که با کمترین هزینه بیشترین تلفات را به جا می‌گذاشت. در کنار وارد آمدن تلفات سنگین به نظامیان آمریکایی و افغان، هزاران غیرنظامی در شهرهای مختلف افغانستان نیز در این حملات کشته یا زخمی شدند.

بیشتر از جهان